0086-571-88220973 / 88220971 [email protected]
0 Items

Machine Design Questions and Answers – Worm Gears

This set of Machine Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Worm Gears”.

1. Worm gear drives are used to transmit power between two non-intersecting shafts which are generally at right angles to each other.
a) True
b) False

Answer: a
Explanation: This is how the worm gear design fits into use.

2. The worm and worm wheel both are threaded screw.
a) True
b) Worm wheel is a toothed gear
c) Worm is a toothed gear
d) None of the listed

Answer: b
Explanation: Worm wheel is a toothed gear.

3. Which of the following is not true about worm gears?
a) Compact
b) Smooth and silent operation
c) Low speed reduction
d) All the mentioned are true

Answer: c
Explanation: Speed reduction can be high up to 100:1.

4. Is it possible to use worm gears in cranes for lifting purpose?
a) True
b) No self-locking and hence not possible
c) Possible up to a threshold load
d) None of the listed

Answer: a
Explanation: Worm gears support self-locking operation and hence are advantageous to use in lifting operations.

5. The power transmitting capacity of worm gears is high although efficiency is low.
a) True
b) False

Answer: b
Explanation: Both power transmitting capacity and efficiency of worm gears are low.

6. Can worm gears be used in steering mechanism?
a) True
b) False

Answer: a
Explanation: In steering mechanism, efficiency is of little importance but major requirement is of large mechanical advantage.

7. The worm helix angle is the _____ of the worm lead angle.
a) Complement
b) Half
c) Double
d) Supplement

Answer: a
Explanation: Worm helix angle+worm lead angle=90⁰.

8. If worm helix angle is 30⁰, then worm should have at least ___ threads.
a) 5
b) 6
c) 7
d) 8

Answer: a
Explanation: The permissible helix angle is 6⁰ and hence there should be at least five threads i.e. 30/6.

9. A pair of worm gear is written as 2/40/12/6. Calculate the centre distance.
a) 40mm
b) 156mm
c) 200mm
d) 80mm

Answer: b
Explanation: C=m(q+z)/2 where m=6mm, q=12 and z=40.

10. A pair of worm gear is written as 2/40/12/6. Calculate the speed reduction.
a) 2
b) 20
c) 15
d) 6

Answer: b
Explanation: i=40/2.

11. A pair of worm gear is written as 2/40/12/6. Calculate the pitch circle diameter of worm wheel.
a) 72mm
b) 240mm
c) 260mm
d) 320mm

Answer: b
Explanation: d=mxz where m=6mm and z=40.

12. A pair of worm gear is written as 2/40/12/6. Calculate the throat diameter of the worm wheel.
a) 220.5mm
b) 246.4mm
c) 190.44mm
d) 251.7mm

Answer: d
Explanation: d(t)=m[z+4cosϒ-2] where ϒ=9.46⁰ is the lead angle. tanϒ=2/12, z=40 and m=6mm.

13. A pair of worm gear is written as 2/40/12/6. Calculate the root diameter of the worm wheel.

a) 186.22mm
b) 250.4mm
c) 225.6mm
d) 250.44mm

Answer: c
Explanation: d=m[z-2-0.4cosϒ] where ϒ=9.46⁰ is the lead angle. tanϒ=2/12, z=40 and m=6mm.

14. If tangential force on worm is 1500N, then axial force on worm wheel will be?
a) 1500N
b) 3000N
c) 1500√2 N
d) 750N

Answer: a
Explanation: P₂(axial)=P₁(tangential).

Hangzhou Ever-power Transmission Co., Ltd.

Learn more about our standard products and custom solutions. Committed to providing protection for global users.

Please contact us for details.


As one of leading manufacturers, suppliers and exporters of mechanical products in China, We offer reducers, sprockets, industrial and conveyor chain, belts, pulleys, gears, racks, gearboxes, motors, PTO Shafts, taper lock Bushing, vacuum Pumps, screw air compressors and many other products.

Pin It on Pinterest